Dieta bezglutenowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(14)
Forma i typ
Książki
(14)
Poradniki i przewodniki
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
Placówka
MiGBP Wypożyczalnia
(2)
Filia nr 1
(13)
Autor
Gąsiorowska Wanda
(2)
Savill Antoinette (1959- )
(2)
Skawran Katarzyna
(2)
Szloser Marta
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Davis William (1957- )
(1)
Garrett Michelle
(1)
Górny Noemi
(1)
Hedwig-Górny Kamila
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marczewska Anna (dietetyk)
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Palewicz Roman
(1)
Romek Magdalena
(1)
Romek Stanisław
(1)
Sabak-Huzior Paulina
(1)
Tarkowska Justyna
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(14)
Język
polski
(14)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(1734)
Kobieta
(1725)
Rodzina
(939)
Przyjaźń
(822)
Powieść angielska
(816)
Dieta bezglutenowa
(-)
Miłość
(802)
Powieść polska
(791)
Tajemnica
(787)
Relacje międzyludzkie
(547)
Śledztwo i dochodzenie
(485)
Sekrety rodzinne
(442)
Zabójstwo
(407)
Rodzeństwo
(401)
II wojna światowa (1939-1945)
(397)
Małżeństwo
(393)
Policjanci
(368)
Zwierzęta
(355)
Trudne sytuacje życiowe
(340)
Nastolatki
(315)
Relacja romantyczna
(314)
Dziewczęta
(310)
Literatura dziecięca polska
(295)
Boże Narodzenie
(293)
Arystokracja
(289)
Matki i córki
(288)
Literatura polska
(287)
Polska
(284)
Poezja polska
(278)
Dzieci
(275)
Osoby zaginione
(275)
Życie codzienne
(271)
Wybory życiowe
(267)
Przestępczość zorganizowana
(257)
Uczucia
(249)
Poszukiwania zaginionych
(245)
Magia
(239)
Żydzi
(237)
Historia
(236)
Polacy za granicą
(226)
Ludzie bogaci
(213)
Powieść francuska
(210)
Powieść młodzieżowa polska
(210)
Ludzie a zwierzęta
(207)
Opowiadanie dziecięce polskie
(205)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(203)
Uprowadzenie
(202)
Uczniowie
(200)
Władcy
(200)
Opowiadanie polskie
(194)
Psy
(193)
Dziennikarze
(190)
Zemsta
(178)
Podróże
(172)
Ojcowie i córki
(169)
Wakacje
(166)
Dziadkowie i wnuki
(163)
Powieść niemiecka
(160)
Powieść norweska
(160)
Seryjni zabójcy
(154)
Język polski
(150)
Powieść młodzieżowa angielska
(149)
Zakochanie
(144)
Fenek (postać fikcyjna)
(141)
Chłopcy
(138)
Lekarze
(136)
Zabójstwo seryjne
(136)
Koty
(133)
Literatura
(130)
Przedszkolaki
(129)
Mężczyzna
(128)
Wsie
(127)
Pisarze
(125)
Pisarze polscy
(121)
Powieść społeczno-obyczajowa
(118)
Studenci
(117)
Holokaust
(116)
Dramat polski
(115)
Emigracja
(115)
Publicystyka polska
(114)
Hotele
(113)
Pamiętniki polskie
(113)
Bajka
(112)
Prywatni detektywi
(109)
Poezja dziecięca polska
(108)
Psychologia
(106)
Samotne matki
(106)
Spadek
(105)
Samotność
(104)
Polityka
(103)
Marzenia
(102)
Książęta i księżne
(101)
Wychowanie w rodzinie
(101)
Zdrada małżeńska
(100)
Prowincja
(98)
Przemoc w rodzinie
(98)
Dojrzewanie
(97)
PRL
(97)
Samorealizacja
(97)
Dziecko
(93)
Obyczaje i zwyczaje
(93)
Gatunek
Książka kucharska
(7)
Poradnik
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Przepisy dietetyczne
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Broszura
(1)
Jadłospis
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Medycyna i zdrowie
(4)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach. W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i przejadania się oraz zmęczenia. Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Ta atrakcyjna w czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
MiGBP Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [Magazyn] (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta i desery : bezglutenowe podróże / Kamila i Noemi Górny. - Kraków : Wydawnictwo AA, copyright 2020. - 175, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Współczesna medycyna odkrywa wciąż nowe, uciążliwe i dotkliwie trapiące ludzi problemy związane ze współczesną cywilizacją i trybem życia, a jednym z najczęstszych utrapień są problemy pokarmowe o podłożu alergologicznym. Nietolerancja na gluten zawarty w tak wielu produktach spożywczych sprawia, że dla wielu ludzi niedostępne stają się najlepsze smakołyki. Ale wcale tak być nie musi, co doskonale udowadnia niniejsza książka, przedstawiająca przepisy na doskonałe ciasta i desery, zaczerpnięte z wielu kulinarnych tradycji, zmodyfikowane w taki sposób, że bez problemu mogą się nimi cieszyć smakosze zmuszeni stosować się do rygorów kuchni bezglutenowej.
Jedna z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książek kucharskich poświęconych wyłącznie deserom bezglutenowym. Autorki są osobami dotkniętymi nietolerancją żywieniową na gluten, w związku z czym same musiały wprowadzić do swej diety wiele nowych przepisów. Największym problemem dla nich była możliwość jedzenia deserów, ponieważ większość ciast, tortów i innych słodyczy dostępnych na naszym rynku zawiera mąkę pszenną. To sprawiło, że musiały pokonać ten problem i same wymyślać nowe recepty lub sięgnąć po mniej znane przepisy na desery bez mąki. Pomogły im w tym liczne podróże po świecie, podczas których mogły podglądać kuchnie innych krajów. Dzięki temu przygotowały książkę, która może pomóc osobom również cierpiącym na nietolerancję żywieniową na gluten. W swej publikacji czerpały inspirację z kuchni włoskiej, węgierskiej, hiszpańskiej, amerykańskiej i izraelskiej. Obowiązkowa pozycja dla korzystających z dań bezglutenowych. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz pysznie bez pszenicy / Magdalena Makarowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2016. - 373, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Coraz więcej osób ma problem z trawieniem pszenicy i zmaga z różnymi chorobami – alergią, nietolerancją pokarmową, celiakią. W takich sytuacjach najlepszym lekarstwem okazuje się dieta eliminacyjna. Nie jest jednak łatwo tak komponować posiłki, gdy trzeba usunąć z talerza to, co dotąd wydawało się niezbędne, a unikanie wszechobecnego glutenu, który pojawia się dosłownie wszędzie, nawet w wędlinach, kostkach rosołowych, keczupie i… batonach czekoladowych, wydaje się ekstremalnie trudne. A gdy jeszcze przydałoby się trochę schudnąć… osiągnięcie odpowiedniej wagi i samopoczucia bez drakońskich wyrzeczeń wydaje się niemal nieosiągalne. Jednak nic nie jest niemożliwe. Dietetyczna hedonistka i zwolenniczka zdrowego i przede wszystkim pysznego jedzenia zna sposób na to, jak schudnąć, jedząc smacznie, do syta i bez glutenu! W tym poradniku można znaleźć nie tylko praktyczny program odchudzania na osiem tygodni wraz z listami zakupów, ale i wiele pożytecznych informacji na temat diety bezglutenowej i zdrowego odżywiania w ogóle. Dodatkowym bonusem jest szczegółowa lista dodatków do żywności – które z nich są nieszkodliwe, a których należy unikać. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Celiakia : życie bez glutenu / Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2022. - 317, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
"Ta książka przyda się każdej osobie na diecie bezglutenowej. Zebrano tu nie tylko wiedzę o samej celiakii i wymogach diety, lecz także m.in. na temat radzenia sobie ze stresem czy mikrobioty jelitowej. Jest w niej mnóstwo praktycznych informacji i wskazówek. Polecamy!" [Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej].
Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu? Dolegliwości żołądkowe utrudniają ci codzienne funkcjonowanie? Odczuwasz zmęczenie i spadek nastroju? W kółko łapiesz infekcje? Dokuczają ci różne objawy, które mimo leczenia nie ustępują lub co jakiś czas nawracają? Winowajcą może być gluten, a ty możesz znajdować się wśród setek tysięcy ludzi w Polsce chorych na celiakię. Dominika Musiałowska, współautorka bestsellerowych książek o insulinooporności, zmagająca się także z celiakią, tym razem zajęła się podstępną chorobą trzewną, a do pomocy zaprosiła ekspertów: cenionego gastrologa dr. Wojciecha Marlicza i znaną dietetyczkę Magdalenę Makarowską. Niezależnie od tego, czy rozpoznano u ciebie celiakię, czy tylko podejrzewasz, że na nią cierpisz, a może problem dotyczy twojego dziecka – ten praktyczny poradnik będzie dla ciebie źródłem pierwszej pomocy.
Z książki dowiesz się: jak diagnozować i leczyć celiakię, jak radzić sobie na co dzień z chorobą, jak dbać o swój emocjonalny dobrostan, jak przyrządzić pyszne i naturalne ciasta, ciasteczka, chleby, tarty, pizzę i pierogi. „Celiakia. Życie bez glutenu” to pierwszy taki poradnik w Polsce, który pomoże ci przejąć kontrolę nad chorobą i odmienić swoje samopoczucie. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na doecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć taejmniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Poznajcie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów. Opowiadanie powstało z inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (www.celiakia.pl). Z lektury dzieci i rodzice dowiedzą się, jak wprowadzić dietę bezglutenową i nowe porządki w kuchni, jak robić zakupy i rozmawiać o celiakii z kolegami w szkole [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Op/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprawdzone przepisy na dania bez pszenicy na każdą porę roku Magdalena i Stanisław Romek, autorzy popularnego bloga kulinarnego Kuchenne Wariacje, oddają w Wasze ręce swoje najcenniejsze przepisy na potrawy bezglutenowe, które z przyczyn zdrowotnych na stałe wprowadzili do swojej kuchni. Magda specjalizuje się w daniach głównych, sałatkach i zupach. Staszek – osładza życie ciastami i deserami. Po wielu miesiącach eksperymentów i testów udało im się skomponować zestaw stu przepisów na bezglutenowe wytrawne i słodkie dania, które bez trudu można przygotować w polskich domach przez cały rok. „Sezonowo bezglutenowo“ to świetna propozycja dla osób, które chcą poszerzyć swój kulinarny repertuar o nowe ciekawe pomysły, a także dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową i zupełnie nie wiedzą, co jeść i jak gotować bez pszenicy. Staranna kompozycja książki oraz podział na pory roku ułatwiają znalezienie inspirujących przepisów z użyciem sezonowych, łatwo dostępnych i świeżych owoców, warzyw i grzybów. Autorzy zadbali też o stronę wizualną swojej pierwszej książki kucharskiej. Każdemu przepisowi towarzyszy zdjęcie potrawy, dzięki czemu jeszcze łatwiej przygotować pyszny, zdrowy i atrakcyjnie wyglądający posiłek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz bez glutenu, pszenicy i nabiału / Antoinette Savill ; [fotografie Michelle Garrett ; tłumaczenie Katarzyna Skawran]. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2015. - 192, [30] stron : 30 fotografie kolorowe ; 23 cm.
(Kuchnia Domowa)
100 przepisów dla osób cierpiących z powodu nadwrażliwości na produkty pszenne i mleczne. Jeśli trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości. Nietolerancje pokarmowe nie muszą oznaczać konieczności zrezygnowania z różnorodnej i smacznej kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
MiGBP Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa bez glutenu, pszenicy i nabiału / Antoinette Savill ; [tłumaczenie Katarzyna Skawran]. - Wydanie trzecie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2022. - 192 strony, 30 stron tablic : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie ; 24 cm.
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczne. Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości. Nietolerancje pokarmowe – nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 300 nowych bezglutenowych przepisów. Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” oraz „Świąt bez pszenicy”. Ostatnia część bezpszennej i bezglutenowej trylogii polskich autorek, z przepisami na sylwestra i karnawał, tłusty czwartek i walentynki, spotkania w plenerze i rodzinne uroczystości. Na romantyczne kolacje i dziecięce przyjęcia. Na chłodne zimowe wieczory i letnie upały. Do wykorzystania przez cały rok i na każdą okazję! Pączki i faworki, trufle i eklerki, zdrowe potrawy z grilla, desery i dania dla dzieci, strrraszne propozycje halloweenowe, torty tradycyjne i nieszablonowe, zakrapiane karnawałowe szaleństwa oraz mnóstwo prostych pomysłów na słodko i wytrawnie. Ciastka, ciasta, muffinki, lody, puddingi, pierogi, kluski, naleśniki, zupy, bułki i chleby oraz kolejna duża porcja przydatnych przepisów podstawowych. Większość zamieszczonych w książce dań i deserów doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Wszystko bez glutenu, cukru, szkodliwych E-dodatków, niemal całkowicie bez mleka/nabiału, a w większości wegańsko (wśród 314 przepisów niemal 300 nie zawiera mleka/nabiału, a około 200 nie zawiera jajek ani żadnych innych produktów odzwierzęcych!). W wielu przepisach nie ma również orzechów, drożdży, soi czy kakao, dzięki czemu z powodzeniem mogą z nich korzystać alergicy. Jest pysznie, zdrowo i różnorodnie. Autorki udowadniają, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna ani niesmaczna. I że na bezglutenowym stole może się pojawić każda potrawa, jakiej się zapragnie! Oprócz przepisów użytkownicy i fani poprzednich książek tych autorek znajdą tu informacje o nowych ciekawych produktach oraz kolejną porcję praktycznych porad, m.in. o sezonowych składnikach, grillowaniu z głową, smażeniu bezglutenowych pączków i… jedzeniu kwiatów. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 250 starannie przygotowanych i wypróbowanych przepisów na dania tradycyjnie kojarzone z polskimi świętami i uroczystościami – oraz mnóstwo ciekawych nowych przepisów, także do wykorzystania w codziennej kuchni domowej. Oczywiście w wersji dla osób unikających pszenicy. Bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków – takie gotowanie jest możliwe i smaczne! Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez ciast, tortów, bab i mazurków oraz wielu innych dań tradycyjnie zawierających zboża obfitujące w gluten, a nie chcesz lub nie możesz jeść pszenicy – ta książka powstała z myślą o Tobie. Inspirowana bardzo cenionymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, kolejna książka dwóch polskich propagatorek zdrowego gotowania i odżywiania, która bezglutenowy trend żywieniowy dostosowuje do naszej rodzimej diety i tradycji kulinarnej. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [26] stron : ilustracje kolorowe ; 18x18 cm.
Jestem Jasiek! Lubię grać w piłkę, czytac o kosmosie i zadawać pytania, bo... mam wielki apetyt na wiedzę! I nie tylko! Ale są rzeczy, których nie mogę jeść. A może ty też NIE JESZ GLUTENU? [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
155 dań do pudełka : domowa dieta bez glutenu / [Joanna Zielewska]. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2020. - 159 stron : fotografie ; 23 cm.
Osoby na diecie bezglutenowej to dzisiaj już całkiem liczna społeczność. Niektórzy znaleźli się w tej grupie, gdyż ich organizm tak zdecydował, a inni dlatego że w bezglutenowym menu upatrzyli nowy kulinarny trend. Pierwsi postępują rozsądnie, bo dieta bezglutenowa jest dla nich jak lek. A pozostali? O ile tylko nie stają się fanatykami kuchni „gluten free”, tydzień czy weekend bezglutenowy raz na jakiś czas może być dla nich po prostu pozytywnym kulinarnym doświadczeniem. Niezależnie od przyczyn stosowania takiej diety, dla wszystkich „bezglutenowych” jedzenie poza domem wciąż bywa niełatwym zadaniem. Dlatego możliwość przygotowania szybkich i prostych, a co najważniejsze – zbilansowanych posiłków, które da się zabrać ze sobą, jest tak istotna. Jeśli zatem organizm rzucił ci wyzwanie i dieta eliminacyjna stała się twoją codziennością, nie traktuj jej jak pasma wyrzeczeń. Niech będzie okazją do eksperymentowania w domowej kuchni. Książka zawiera bezglutenowy jadłospis na 4 tygodnie, uzupełniony praktycznymi wskazówkami. Są tu sprawdzone przepisy na domowe pieczywo – niezawodne do kanapek, lecz także takie, które zastąpi słodki podwieczorek. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej